27 Ocak 2012 Cuma

TAVUK SUYUNA ÇORBA




Soğuk Havalarda En Güzel Yiyecek Bir Kase Sıcak Çorba Değilmidir?Herkesin tercih edeceği bir alternatiftir çorba...O halde bu tarif çorba severler için gelsin ...Tavuk Suyuna Çorba....Bu deyim bana bir katabı hatırlatıyor...küçük hikayelerle dolu harika bir kitabı ve kitaplar serisini....Buyurun buradan inceleyin isterseniz...Şimdi benim tavuk suyuna çorba tarifime geçmek istiyorum;


Malzemeler:
-------------
4 su bardağı tavuk suyu
2 su bardağı su
2 temek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tel şehriye
1 yumurta sarısı
1/2 limon suyu
1 kase yoğurt
didklenmiş tavuk eti
üzeri için;
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı pul biber
arzuya göre nane
Yapılışı:
----------
Tereyağında un kavrulur ve üzerine soğuk su ve tavuk suyu ilave edilerek özdeşleştirilir...Kaynamaya başlayınca tel şehriye atılır ...diğer tarafta yoğurt,yumurta sarısı ile iyice çırpılır,içine yarım limon sıkılır...çorbaya ilave edilerek kesilmemesi için sürekli karıştırılır....kaynamaya başladığında ocaktan alınır...tereyağında pul biber kızdırılır,kaseye konan çorbanın üzerine bir yemek kaşığı gezdirilerek servis yapılır....AFİYET OLSUN!!!

*Hergün çorba yaparız,yeriz ama daha önce hiç araştırmamıştım acaba çorbayı kim icat etmiş,nasıl ortaya çıkmış diye....Biraz göz attım ve sizlerle paylaşayım istedim....

Çorbanın Anadolu kültüründe ve Türklerde folklorik önemi çok büyük. Batıda sadece iştah açıcı olarak tüketilen çorba, bizim kültürümüzde yemek olarak yer alıyor. Sofranın temsilcisi ve yöneticisi olan bir yemek... Çorba, Kafkaslar, Ortadoğu, Orta Asya, Balkanlar ve Anadolu'da küçük telâffuz farklılıklarıyla isimlendirilmiş. 'Şorpa', 'Çorba', 'Ciorba', 'Şorpo', 'Şulpa' ve hatta 'Hurpa' olarak biliniyor. Çorba, Farsça 'Şurba' kökünden geliyor. Tuzlu demek olan 'Şur' ile aş demek olan 'Ba' nın birleşmesinden oluşuyor. Çorbalar mide öz suyunu artırdıkları ve doyurucu oldukları için beslenme uzmanlarınca tavsiye edilen yiyecekler arasında yer alıyor. Ayrıca besleyiciliği malzemelere göre değişiyor. Çorba, teorik olarak sebze, et ve balık gibi yiyeceklerin sıvı içinde pişmesine deniyor. Örneğin, Fransızlar için çorba yemeğin başında sunulan sıvılaştırılmış iştah açıcı yemek. Hatta Fransa'da genel olarak bir dilim ekmeğin üzerine dökülen bol sulu yemek anlamına geliyor. Türk kültüründe çorba Çorba, Anadolu ve Türk kültürünün önemli yemeklerinden biri. Öyle ki, sabahtan sabaha uzanan zaman diliminde farklı amaçlarda tüketilebiliyor. Kahvaltı ile başlayan çorba serüveni, akşam içkiyi fazla kaçıranların, şafağın henüz sökmeye başladığı saatlerde ayılmak için başvurduğu vazgeçilmez çare oluyor. Hatta batıda çorba üzerine uzmanlaşmış lokantalar bulunmazken, bizde sadece çorba satan lokantalar fakirinden zenginine hizmet sunuyor. Anadoluda kışlık hazırlıkların önemli bir parçası olan çorba karışımları üretilmeye devam ediyor. Çorba Türkler için o kadar önemli ki, her çorbanın üzerine ayrı ayrı rahiyalar yakılıyor ve bunun adına da çorba yüzlüğü deniyor. Bu sayede çorba gövde kazanıyor. At sırtında göçebe hayatı yaşayan Türklerin zengin bir mutfak kültürü oluşturmalarının mümkün olmadığı biliniyor. Sütten yoğurt üretmenin ve içinde yoğurdun önemli payı olduğu sofraların vazgeçilmez çorbası tarhananın, bir göçebe Türk buluşu olduğu kanısı da yaygın. Ancak Anadolu'ya yerleşmeye başlayınca, her türlü meyve ve sebze yetiştirmeye elverişli topraklar, çorba kültürünün de gelişmesini sağlıyor.
Osmanlı'nın rolü Çin ve Fransız mutfaklarıyla birlikte, dünyanın en büyük üç mutfağından biri olan Osmanlı mutfağında çok sayıda ulusal mutfak ve bu mutfaklara ait zengin çorba çeşitleri bulunuyor. Bu, Osmanlı'nın çok uluslu yapısından kaynaklanıyor ve 'yöresel' sınırlarını aşıyor. Osmanlı'da zengin çeşitli yöresel mutfaklar ve çorbalar, bütün bu yemekleri alıp yeniden değerlendiren merkezi yapı sayesinde çeşitlenmiş. Özellikle sarayın aşçıları başta çorbalar olmak üzere yeni ve değişik yemekler icat edip sunmakla yükümlüymüş. Yemek yemenin kendi başına bir zevk haline gelmesi, böylece pişirme yöntemlerinin de incelerek gelişmesi ve çeşitlerinin artması gibi gelişmelerin, Osmanlı'da ve sarayda asıl 18. yüzyılın ilk yıllarında başladığı tahmin ediliyor. Dolayısıyla çorbalar da bu gelişmelerden payına düşeni alıyor. İlk batılılaşma girişimleri tarihçilerin daha sonraları 'Lale Devri' adını taktığı bu dönemde başlıyor ve bu etkilenmeler Avrupa'da çorbalara yönelik gelişmelerin takip edilmesine de neden oluyor. Osmanlı tarihinin, birçok alanda en parlak dönemi olan Kanuni zamanında yapılan görkemli, gösterişli ziyafetlerde ve kutlamalarda da çorba, saray sofralarrında yemek dizisini başlatan en önemli yiyecek oluyor, Çorba hala yemek dizisini başlatan en önemli yiyecek. Hatta yemeğin temsilcisi ve yöneticisi. Çünkü sofradaki misafirleri etki altında bırakacağı gibi, sonradan servis edilecek yemeklerin de tercümanı oluyor.
*Gerçekten mükemmel bir çorba kültürüne sahip olduğumuz için çok şanslıyız değil mi?
*Çorbasız bir menü düşünülemez bizim için...
Şen ve Esen Kalın Sevgili İzleyenlerim!!!

7 yorum:

  1. ohh sağlık deposu:)
    ellerine sağlık ablacım:)

    YanıtlaSil
  2. Aslında yanlış yapıyormuşuz çorbayla başlamakla sıcak çorba mideyi genişletiyormuş. Böylece dahada yiyormuşuz. Ama şimdi böyle leziz bir çorba için deymezmi:))) eLLERİNE SAĞLIK BİTANEM HAYIRLI CUMALAR..

    YanıtlaSil
  3. ellerine sağlık canım cok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  4. nefis, hasta çorbası...
    Kültürümüzün zenginliği ve evlerin %98'zinde yemek pişiriliyor olması mükemmel. :)

    YanıtlaSil
  5. Bu soğuk günlerde şifa kaynağı... Ellerinize sağlık..
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar;ne zamandır uğrayanadım, çorba süper ellerinize sağlık sevgilerrr...

    YanıtlaSil
  7. çorba bizim evin de yaz kış vazgeçilmezidir.hele ki tavuk suyuna mmm nefis :) ellerine sağlık tülin ablacım senin çorba da harikaymış.bu arada iyisindir inşallah görüşmeyeli, ben kızlarla yoğun bir şekilde tahmin edebilirsin iki kız annesi olarak :) kerem.de iyidir inş.

    seni öpüyorum bundan sonra daha sık görüşürüz inş.

    Allah.a emanet öptümm

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!