26 Mart 2013 Salı

SÜTLAÇ* SÜTLÜ AŞ


Günaydın Sevgili İzleyenlerim,Hayırlı Günler Hepinize !!!
Sütlaç veya Sütlü aş olarak bilinen bu tatlının biraz tarihçesinden bahsetmek isterim,netten edindiğim bilgilere dayanarak tabii...

Sütlü tatlılarımız içerisinde belki de en çok bilinen ve sevileni 
sütlaçtır. 
Divan-ü Lügat-it Türk'te 'Uwa' isminde bir tatlıdan 
bahsedilir.Tarifi, "Pirinç pişirildikten sonra soğuk suya konur; sonra suyu süzülerek içerisine şeker atılır, soğukluk olmak üzere yenir" şeklinde verilmiştir.Sütlaç, "Sütlü aş" veya "sütlü pirinç" adalarıyla ilk olarak 15. Yüzyılda tıbbi kitaplarda ve Kaygusuz Abdal'ın şiirlerinde geçer...İtalyan mutfağına da giren sütlaç, Papa V. Pius'ın 1570'de verdiği bir ziyafetin üçüncü yemeği olarak "Üzerine şeker ve tarçın serpilmiş Türk usulü sütlü pirinç" diye sunuldu. Türkiye'de de sütlaç, saray sofralarında yer alan saygın bir tatlıydı. İngiliz elçi Lord John Finch, Edirne Sarayı'nda IV. Mehmet'in huzuruna çıktıktan sonra sadrazam tarafından verilen ziyafette gene sütlaç vardı....denilmektedir.....
Evet sevgili izleyenlerim;herkesin severek yediği bu tatlı hepimizin evinde en az 2 kere pişmiştir,öyle değil mi?
Ben her hafta 5litre süt alırım,yoğurt mayalarım kalan sütten mutlaka sütlaç yaparım,bazan farklı bir sütlü tatlı da olabiliyor...
Eşim ve kızlar çok seviyorlar ama oğlum hiç yemiyor...
Keremin hiç yemediği yiyecekler arasında;zeytin,turşu ve kuruyemiş te var...bakalım ne zaman yemeye başlayacak....



Sütlacın tarifini daha önce de blogumda 2 kere yayınlamıştım...Ama her sene yenilemek lazım değil mi?
Bu sefer ölçüm 2 litre sütten....
   Malzemeler:
  • 2 litre süt
  • 2 Su bardağı toz şeker
  • 1 Su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 pk.vanilya
   
   Yapılışı:

  • Yıkanan pirinçler kaynayan sütün içine atılarak pirinçler açılana kadar pişirilir...
  • daha sonra şeker ilave edilir...
  • 2 yemek kaşığı nişasta az suda özdeşleştirilerek kaynamakta olan sütlaca dökülür ve karıştırılır...
  • en son vanilya serpiştirilirek karıştırılır ve bir iki taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan alınır...
  • sıcakken  kaselere bölüştürülür...
  • arzuya göre tarçın serpilirek yenir..

*sıcakken servis kaselerine bölünmezse üzeri kabuk tutacağından hoş bir görünüm elde edilmez....

10 yorum:

  1. Çok güzel olmuş elinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. sizi zevkle takip ediyorum. sütün içinde pirinçler geç pişiyor. öyle değilmi? su ile pişirilen sütlaca göre lezzet farkı varmı?

    YanıtlaSil
  3. ellerinize sağlık tülin hanım harika gözüküyor sütlaç,bizde çok severiz , şimdi uzun zamandır yapmadığımı anımsadım:))selamlar sevgiler

    YanıtlaSil
  4. bayılırım sütlaca canım benim ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  5. Mmm harika eline saglik çok severm .

    YanıtlaSil
  6. bayılırım sütlaç a ellerine sağlık
    nefis görünüyor elma kasesinde
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
  7. ellerinize sağlık çoktandır yapmadım valla canım çekti sevgiler

    YanıtlaSil
  8. bizde de herkes sever ama ben küçük küçük kaseleri nerelere koyacağım diye her zaman yapmam arada... ellerine sağlık Tülincim..

    YanıtlaSil
  9. elıne sağlik sevılmezmı hıc

    YanıtlaSil
  10. Denizyıldızı Belgin pirinç suda daha çabuk pişer açılır ama sütte de pişer bir farkı yoktur...önce suda pişirip sonra kaynayan süte atıp pişirebilirsin veya pirinçleri yıkayıp direk süte atıp pişirebilirsin...afiyet olsun...

    YanıtlaSil

Güzel yorumlarınız ve temennileriniz benim için çok değerli...Blog ve Web sitesi dışında yorum yazan izleyicilerimden Anonim seçeneğine tıklamalarını rica ediyorum...Teşekkür ederim...

Yazılarımı Kopyalayamazsın!!!